Gezonde boosheid is een uiting van vitaliteit…
In de traditionele Chinese geneeskunde worden emoties zoals je waarschijnlijk weet gelinkt aan organen.
Boosheid wordt gelinkt aan de lever.
De lever is het verdeelcentrum van de QI (levensenergie) in het lichaam. Een goed functionerende lever is dus per definitie nodig voor een optimaal energiebeheer in het lijf.
Onderdrukte boosheid zorgt voor stagnerende QI in de lever en dat kan op termijn allerlei problemen veroorzaken. Wanneer de QI daarentegen vrij kan stromen ervaren we vitaliteit.
‘Het ligt op mijn lever’ is een indicatie van stagnerende QI in de lever.
Een gezonde lever produceert zeer belangrijke bouwstoffen
De lever is een moderator voor een hele reeks energetische en chemische processen in het lichaam. Dat impliceert dat een belaste lever ook lasten kan veroorzaken elders in het systeem…
Onderdrukte boosheid en onderdrukte woede kunnen een enorme verstoring van onze energie en onze lichaamsprocessen met zich brengen.
Een gezonde lever produceert om te beginnen zeer belangrijke bouwstoffen: eiwitten.
Eiwitten worden gebruikt voor de opbouw van weefsels en de lever is het enige orgaan in het lichaam dat gemakkelijk beschadigde cellen in het lijf kan vervangen.
Maar eiwitten dienen ook als katalysator van allerlei chemische processen zoals bijvoorbeeld bloedstolling.
De lever produceert ook zogenaamde ‘signaaleiwitten’ die informatie sturen naar andere organen. Het is dus ook een soort dispatcher.
De lever zet verder ook vetten en suikers om tot brandstoffen die via het bloed naar andere organen getransporteerd worden. Het is ook een brandstofleverancier…
Onderdrukte boosheid kan overal in het lijf voor problemen zorgen
De lever zorgt zoals je waarschijnlijk wel weet eveneens voor de verwerking en afvoer van veel in het lichaam geproduceerde afvalstoffen.
Wat minder bekend is, is dat de lever ook hormonen produceert en dat de lever dus net zoals het hart zowel een orgaan is als een klier.
En de lever zorgt verder ook voor galproductie zodat vetten kunnen verteerd worden in de darmen.
Een verstoorde lever door onderdrukte boosheid of woede kan dus overal in het lijf voor problemen zorgen…
Daarom zegt Boeddha dat opgekropte boosheid je letterlijk kan vergiftigen…
Velen van ons (ik vermoed de meerderheid) hebben reeds van kindsbeen af boosheid leren onderdrukken en de meeste van ons hebben ook later niet geleerd hoe je boosheid proactief kunt uitdrukken. Dat verklaart waarom zovele mensen last hebben van allerlei symptomen van onderdrukte boosheid en woede zoals:
- depressie
- cynisme
- irritatie en frustratie
- chronische vermoeidheid
- rugklachten en nekklachten
- migraine
- spierspanning
- gewrichtsklachten, schouderpijn, heuppijn, kniepijn
- slaapstoornissen
- verslavingen
- nagelbijten en andere nerveuze gewoontes
- agressie of passieve agressie
- occasionele uitbarstingen als de innerlijke druk te groot wordt (de spreekwoordelijke druppel die de emmer doet overlopen)
- overactief zijn (busy, busy)
- gemakkelijk oordelen over anderen (projectie van boosheid)
- zelfsabotage (introjectie van boosheid)
- volgens psycholoog John Bradshaw zorgt opgekropte boosheid ook voor meer ongevallen
- zeer heftig reageren op afwijzing
- controledrang
- pleaser gedrag en rancune als het pleasen geen effect oplevert
- de zogenaamde ‘spirituele bypass’ (‘niet in je lijf zijn en boven de problemen zweven in ontkenning)
- over je grenzen laten lopen…
En dat is niet eens de volledige lijst.
Boosheid is een zeer gezonde en noodzakelijke emotie
De oorzaak van het onderdrukken van boosheid en woede ligt meestal in de kernovertuigingen die we er als kind over hebben verworven. Boosheid en woede worden ervaren als ‘iets onwenselijk’, of omdat je dat vaak zo is verteld of mogelijks ook omdat je bijvoorbeeld ongecontroleerde boosheid gezien of ervaren hebt thuis en dat je dat vreselijk vond.
Boosheid is echter op zich een zeer gezonde en zeer noodzakelijke emotie. Boosheid heb je nodig om NEE te zeggen, om grenzen aan te geven.
Woede zorgt voor enorme kracht en kan je leven redden als het erop aankomt.
Boosheid en woede zijn dus niet het probleem; ze onderdrukken is het probleem.
Langdurig onverwerkte boosheid verstoort ook relaties want ze sluit het hart en ze zorgt voor conflictvermijding of plotse uitbarstingen..
In conflicten verschijnt onderdrukte boosheid als beschuldigen, als ‘geen ongelijk kunnen hebben’, als dreigen en als controledrang.
Gezonde boosheid daarentegen geeft ons het hart van een Krijger. Dat is wat je wil voor jezelf en voor al wie je dierbaar is!
Onderdrukte boosheid en onderdrukte woede leren loslaten kan een hoop fysieke, mentale en relationele problemen oplossen.
Leer onderdrukte boosheid loslaten
Boosheid en woede zijn dus niet het probleem; ze onderdrukken juist wel. Wil jij leren hoe je onderdrukte boosheid kunt loslaten? In de volledige online cursus behandelen we 2 lessen volledig aan boosheid loslaten met relevante informatie en praktische oefeningen. Om te kijken of de cursus iets voor jou is kan je beginnen met 3 gratis lessen. Om te starten met de gratis lessen surf naar https://lerenloslaten.com/3-gratis-lessen
Hartegroet,
Jan Bommerez